Historia wersji pozwala śledzić, zarządzać i przywracać zapisane i opublikowane wersje miejsca. Możesz jej użyć do tworzenia i znajdowania punktów kontrolnych w rozwoju, współpracy z innymi twórcami oraz szybkiego powrotu do znanego dobrego stanu, gdy zajdzie taka potrzeba.
Dzięki Historii wersji masz dostęp do następujących funkcji:
Notatki wersji: Opisowe notatki, które możesz dodać do swoich zapisanych i opublikowanych miejsc, aby stworzyć jasne punkty kontrolne dla kamieni milowych w rozwoju.
Wyszukiwanie: Wyszukuj w notatkach wersji, aby łatwiej znaleźć wersję miejsca, której szukasz.
Zaawansowane filtrowanie: Filtrowanie według zakresu dat, typu zapisu (automatyczny lub ręczny), opublikowanych zapisów, współpracowników oraz tego, czy zapis ma dołączone notatki wersji.
Śledzenie współpracowników: Śledź, kto był w sesji edycji miejsca i kto zapisał miejsce.
Widget do dokowania: Widget Historii wersji, który możesz umieścić w dowolnym miejscu w układzie Studio dla łatwiejszego dostępu. Możesz uzyskać dostęp do tego widgetu, przechodząc do Okno ⟩ Historia wersji.

Utwórz zapis z notatkami wersji
- Przejdź do Plik ⟩ Zapisz do Roblox z notatkami.
- Wprowadź nazwę wersji i wszelkie notatki, które możesz mieć.
- Kliknij Zapisz.

Możesz również użyć następujących skrótów klawiaturowych, aby zapisać swoją aktualną wersję miejsca z notatkami wersji:
- Windows: Ctrl + Alt + S
- macOS: Cmd + Option + S
Publikuj z notatkami wersji
Notatki wersji są wymagane podczas publikacji, abyś mógł wyraźnie śledzić, jakie zmiany zostały wprowadzone dla twoich graczy. Aby opublikować z notatkami wersji:
- Przejdź do Plik ⟩ Publikuj.
- Wybierz Publikuj.
- Wprowadź nazwę wersji i wszelkie notatki, które możesz mieć.
- Kliknij Publikuj.
Generuj notatki publikacji
Studio może automatycznie przygotować szkic notatek publikacji, podsumowując wszystkie notatki wersji, które twój zespół napisał między poprzednią publikacją a bieżącą. Ponieważ podsumowanie jest generowane tylko na podstawie tych notatek wersji, brak notatek między dwiema publikacjami oznacza, że podsumowanie nie jest generowane; im bardziej konsekwentnie twój zespół zapisuje notatki o swoich zapisach, tym bardziej kompletne jest podsumowanie.
Wygenerowane notatki są zawsze opcjonalne i nigdy nie są zapisywane bez twojej zgody. Możesz edytować, zachować lub odrzucić każde podsumowanie przed zapisaniem go w notatkach wersji. Aby wygenerować notatki publikacji, użyj jednej z następujących metod:
- Przejdź do Plik ⟩ Publikuj z notatkami, przeglądaj i edytuj przygotowane podsumowanie, a następnie opublikuj.
- Przejdź do Okno ⟩ Historia wersji, a następnie kliknij Edytuj notatki przy opublikowanej wersji.
Przywróć do poprzedniej wersji
Możesz przywrócić do poprzedniej wersji miejsca za pomocą Studio lub Panelu twórcy. Ta akcja tworzy nową wersję miejsca.
Za pomocą Studio:
- Przejdź do Okno ⟩ Historia wersji, aby otworzyć okno Historii wersji.
- Kliknij ⋮ obok wersji, do której chcesz przywrócić.
- Kliknij Otwórz lokalną kopię, aby otworzyć kopię miejsca w nowej sesji Studio.
- W nowej sesji Studio przejdź do Plik ⟩ Zapisz do Roblox jako.
- Wybierz grę i miejsce, które chcesz nadpisać.
- Potwierdź akcję, aby przywrócić do tej wersji.
Za pomocą Panelu twórcy:
- Przejdź do Tworzenia i wybierz grę.
- Przejdź do Konfiguruj ⟩ Miejsca.
- Wybierz miejsce, do którego chcesz przywrócić poprzednią wersję.
- Przejdź do Historia wersji.
- Kliknij Przywróć obok wersji, do której chcesz przywrócić.
- Potwierdź akcję, aby przywrócić do tej wersji.